Postiaux

Volvo

Jobs

Werken

Vacatures

Sint-Job

Volvo Cars brengt baanbrekende geconnecteerde veiligheidstechnologie door bestuurders te waarschuwen voor ongevallen verderop

Volvo Lacom - Volvo Cars brengt baanbrekende geconnecteerde veiligheidstechnologie door bestuurders te waarschuwen voor ongevallen verderop

U rijdt op een bochtige landweg. Het is onmogelijk om ver vooruit te kijken. Plots meldt uw Volvo een ongeval verderop. Terwijl u rustig snelheid mindert en de volgende bocht neemt, ziet u een gebotste auto in uw rijvak. Dankzij de waarschuwing was u voorbereid en kon u proactief reageren.

Onze nieuwe Accident Ahead Alert voegt nog een grensverleggende functie toe aan de geconnecteerde veiligheid in Volvo-wagens. Voor het eerst waarschuwt een auto de bestuurder meteen bij een ongeval verderop door middel van realtime gegevens van een verkeersmanagementcentrale. De functie zal beschikbaar zijn in compatibele Volvo-wagens in Europa, en wordt eerst geïntroduceerd in Denemarken.

Hiermee willen we bestuurders helpen botsingen en files ten gevolge van een ongeval verderop te vermijden. De functie waarschuwt bestuurders meteen voor een verkeersongeval tot enkele honderden meters verderop. De locatiegegevens zijn afkomstig van nationale wegenautoriteiten en compatibele auto’s, in eerste instantie andere Volvo-wagens.

“Met onze baanbrekende technologie voor geconnecteerde veiligheid kan Accident Ahead Alert Volvo-bestuurders helpen onaangename verrassingen te voorkomen en worden de wegen veiliger voor iedereen”, zegt Åsa Haglund, hoofd van het Volvo Cars Safety Centre. “Dankzij onze samenwerking met het Deense Wegendirectoraat en andere partners in het netwerk Data for Road Safety kunnen we deze nieuwe functie op de markt brengen en zo onze leidende rol in veiligheidsinnovaties bestendigen.”

Volvo Cars’ vernieuwende technologie voor geconnecteerde veiligheid werd gelanceerd in 2016 en maakt gebruik van de realtime cloudgegevens van Volvo Cars. Zo kunnen Volvo-wagens met elkaar communiceren en bestuurders waarschuwen voor gladde wegen en gevaren in de buurt. Op dezelfde manier krijgen bestuurders voortaan meldingen over ongevallen verderop, en dat op elk moment van de dag.

In de toekomst gaan we meer verkeersdata integreren die andere partners in het Europese netwerk Data for Road Safety delen, zoals nationale verkeersmanagementcentra in andere landen en auto’s van andere merken.

Om de wegen voor iedereen veiliger te maken, roepen we meer wegenautoriteiten op om anonieme gegevens over verkeersongevallen te delen, en moedigen we andere autofabrikanten aan om net als ons dergelijke technologieën te ontwikkelen. Het spreekt vanzelf dat Volvo Cars zich reeds inzet om data voor geconnecteerde veiligheid te delen zodat anderen deze kunnen integreren in hun veiligheidsvoorzieningen, en dat wil het ook blijven doen.

“Het verheugt ons dat Volvo Cars als eerste autofabrikant onze nieuwe realtime datafeed van verkeersincidenten is gaan gebruiken”, aldus Stine Bendsen, hoofd van de Deense verkeersmanagementcentrale van het Deense Wegendirectoraat. “Een snelle melding over een ongeval verderop geeft de bestuurder meer tijd om te vertragen en de afstand met de voorligger te vergroten. Dit verlaagt het risico op vervolgbotsingen en komt de veiligheid van personen die de weg aan het vrijmaken zijn ten goede.”

Volvo-eigenaars kunnen makkelijk bijdragen aan de veiligheid op de weg door te kiezen om gegevens te delen. Dat kan eenvoudig door de functie te activeren via de optie ‘geconnecteerde veiligheid’ op de centrale display van de wagen. Via het Hazard Light Alert en - indien van toepassing - de head-updisplay kan de wagen de bestuurder waarschuwen voor ongevallen verderop. U kunt erop vertrouwen dat enkel noodzakelijke gegevens worden gedeeld met andere wagens, en dat de gegevens geanonimiseerd worden om uw privacy te waarborgen.


De kleine lettertjes

De functie Accident Ahead Alert is op dit moment beschikbaar in Denemarken op alle Volvo-modellen uit de series 90, 60 en 40 vanaf modeljaar 2016. We maken de functie weldra beschikbaar op dezelfde modellen in andere Europese markten.

Terug naar overzicht