Postiaux

Volvo

Jobs

Werken

Vacatures

Sint-Job

Volvo Cars investeert in Breathe en sluit overeenkomst voor snelle laadprestaties van de volgende generatie

Volvo Lacom - Volvo Cars investeert in Breathe en sluit overeenkomst voor snelle laadprestaties van de volgende generatie

Volvo Cars heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Breathe Battery Technologies (Breathe) en krijgt zo als eerste constructeur toegang tot de nieuwste versie van de gepatenteerde, op algoritmes gebaseerde laadsoftware voor zijn nieuwe generatie volledig elektrische wagens.

Door de Breathe-software te integreren in ons in eigen huis ontwikkelde batterijbeheerplatform en zo de prestaties van onze laadtechnologie optimaliseren bieden we de Volvo-klanten nog kortere laadtijden en een nog betere rij- en laadervaring.

We zullen de nieuwe technologie implementeren in onze nieuwe generatie volledig elektrische wagens en verwachten dat de laadtijd van 10 tot 80 procent batterijniveau met wel 30 procent zal dalen*, zonder in te boeten aan energiedichtheid en rijbereik. Beter nog: de snellere laadtijden gelden voor de volledige levenscyclus van de batterij zonder de batterijstatus negatief te beïnvloeden.

De samenwerking met Breathe is de nieuwste investering door het Volvo Cars Tech Fund, de durfkapitaaldivisie van de onderneming, en vloeit voort uit een sourcingovereenkomst voor Breathe Charge, het belangrijkste product van Breathe. De overeenkomst zet onze ambitie kracht bij om toonaangevend te zijn in de ontwikkeling van elektrische premiumwagens en tegen 2030 uitsluitend nog elektrische wagens te produceren.

Breathe deelt onze passie voor elektrische mobiliteit en buitengewone rijervaringen. De Londense start-up ontwikkelt software voor batterijbeheer en draagt op die manier bij aan een snellere, betere en duurzamere elektrificatie.

“De investering in Breathe en de commerciële overeenkomst lossen klassieke uitdagingen op voor gebruikers van elektrische wagens en vergroten de concurrentiekracht van onze laadprestaties”, zegt Ann-Sofie Ekberg, CEO van het Volvo Cars Tech Fund. “Kortere laadtijden op batterijniveaus waar de klanten gewoonlijk kiezen voor snelladen, zijn een grote stap in de juiste richting om elektrische mobiliteit te optimaliseren en voor nog meer mensen beschikbaar te maken.”

Softwaregestuurde batterijen
In tegenstelling tot de traditionele getrapte laadprocessen, die gebaseerd zijn op vooraf bepaalde regels, hanteert de software van Breathe een adaptieve laadmethode met een dynamisch batterijbeheer in real time, wat een substantieel kortere laadtijd oplevert.

De software stemt het laadproces met behulp van algoritmes af op de batterijstatus om een optimale rijervaring te bieden, het risico op lithium plating te vermijden en zo de prestaties en levensduur van de batterij te vrijwaren.

Onze investering in Breathe sluit aan bij onze ambities voor een volledig elektrische toekomst en bij ons streefdoel om tegen 2040 een nuluitstoot te halen en een circulaire onderneming te worden. Door deze technologische oplossing voor kortere laadtijden hoeven we het design van de batterijen niet te wijzigen en geen extra grondstoffen te ontginnen, zodat de impact op het milieu niet vergroot.

Aangezien de hardware in onze nieuwe generatie volledig elektrische wagens de software 100% ondersteunt, kunnen we het proces probleemloos opschalen wanneer onze verkoop van elektrische wagens de komende jaren zoals verwacht substantieel zal toenemen.

“We zijn bijzonder opgetogen over de investering en de sourcingovereenkomst met Volvo Cars en willen de onderneming ten volle ondersteunen op weg naar een volledige elektrificatie”, zegt dr. Ian Campbell, CEO van Breathe Battery Technologies. “Een grootschalige implementatie van onze technologie in het EV-platform voor de volgende generatie Volvo’s biedt nieuwe mogelijkheden voor innovatief design en prestatieverbeteringen. We hebben allebei een diepgaande passie voor elektrische mobiliteit, en vlot en snel laden is een van de basiselementen voor de toekomst waarnaar we streven.”

Bij de oprichting in 2018 bestond het doel van het Volvo Cars Tech Fund erin om te investeren in bedrijven en technologieën die de autosector kunnen veranderen, zoals elektrificatie, artificiële intelligentie, autonoom rijden, duurzaamheid en e-commerce. Met het Tech Fund doen we strategische investeringen om start-ups een duwtje in de rug te geven. Zo versnellen we samen de transformatie van de wereldwijde mobiliteitssector.

* De specifieke laadtijden hangen af van het batterijenpakket in kwestie. Tests toonden een optimalisering aan van de laadtijd met 15-30%.

Terug naar overzicht